Supervisie en praktijkbegeleiding
Supervisie is een leer- en ontwikkelingsmethode voor iedereen die beroepsmatig met mensen werkt. Het supervisietraject is vooral bedoeld voor therapeuten, coaches, artsen, masseurs, leraren, politiemensen, leidinggevenden, trainers en maatschappelijk werkers maar is uiteraard ook geschikt voor b.v. callcenter- en klantenservicemedewerkers.
Als supervisor begeleid ik jou, supervisant, bij het ontdekken hoe je met deze methode je werkstijl en houdingsaspecten gaat verbeteren en professionaliseren en om deze te laten meegroeien met de actualiteit binnen je werkveld.
Je ontdekt in supervisie hoe je je eigen blik op de inhoud van je werk kunt verruimen, waardoor je voorkeuren of belemmerende overtuigingen kunt ombuigen tot een professionele nieuwe vorm van belangstelling voor de ander. In dit groeiproces win je zowel persoonlijk als professioneel aan zelfvertrouwen hetgeen afstraalt op de kwaliteit van je werk.
Onder supervisie komen o.a. hulpvragen uit je praktijk aan de orde die b.v. ontstaan door gebrek aan ervaring en/of zelfvertrouwen, vanuit de drang om het goed te doen en geen fouten te mogen maken, of vanuit bewuste of onbewuste (tegen-) overdracht.
De vraag om een behandeling van ernstige trauma’s of andere specifieke grote problemen kan je onzeker maken en je doen afvragen of jij wel de aangewezen hulpverlener bent.
Ook nemen we vraagstukken bij de kop over het omgaan met religieuze of spirituele overtuigingen, zoals het “verbod” op het ondergaan van hypnose of een medische ingreep.
Door het inbrengen van casussen en vragen uit jouw praktijk onderzoeken we samen alle kwaliteiten, (on-) mogelijkheden en (on-) zekerheden waardoor je je vaardigheden verder ontwikkelt om zo steeds verbanden te leggen tussen weten, voelen, denken en doen in contact met de cliënt of patiënt.
Het supervisietraject vormt zodoende een waardevolle aanvulling op je opleiding en wordt aanbevolen voor alle therapeuten, coaches en andere hulpverleners die nieuw in het vak zijn. Maar het is uiteraard ook bijzonder nuttig en ondersteunend voor ervaren hulpverleners die behoefte hebben aan een stimulerende verfrissing of die hun werkveld willen uitbreiden of verleggen naar nog wat minder vertrouwde aspecten binnen de praktijk.
Vaak blijkt dat gedurende de supervisie onverwerkte persoonlijke stukken bij jou als hulpverlener opkomen. Het is dan belangrijk om die in therapie te onderzoeken.
Daarvoor bied ik je leertherapie aan, maar ook kan het zijn dat ik je doorverwijs naar een andere (hypno-) therapeut, om zo supervisie en therapie gescheiden te houden.
Praktijkbegeleiding
De beginnende hypnotherapeut, maar ook elke andere hulpverlener loopt in het begin tegen een scala van praktische zaken aan.
Vragen over inrichting, organisatie en naamsbekendheid van je praktijk, het maken van afspraken, dossiervorming en facturering, maar ook over behandelvoorwaarden en de privacywetgeving zijn normaal en veel voorkomend.
Samen stellen we aan de hand van jouw hulpvragen een werkplan op en formuleren we de voor jou te behalen doelen die je zullen helpen om je soepel in je praktijk te kunnen bewegen en vol vertrouwen aan het werk te zijn.
Mijn uitgebreide werkervaringen, opleidingen en trainingen in het bedrijfsleven en de (semi)-overheid zijn, naast mijn jarenlange ervaring als therapeut belangrijke hulpbronnen in het geven van supervisie en praktijkbegeleiding.
Aanmelden
Aanmelden voor supervisie en praktijkbegeleiding kan via de beroepsvereniging, op eigen initiatief en via de werkgever, ook b.v. als onderdeel van een re-integratieprogramma.
Bij aanvang van het traject wordt een overeenkomst opgesteld waarin de eerste aandachtspunten en ontwikkelingsonderwerpen en het aantal bijeenkomsten worden opgenomen.
Voor leden van de NBVH bestaan daarvoor een vastgesteld protocol en document.
Je brengt zelf de onderwerpen in die je onder de aandacht wilt brengen terwijl je van elke bijeenkomst een reflectieverslag maakt dat in de volgende bijeenkomst wordt besproken.
Bij doorverwijzing door de beroepsvereniging wordt de voortgang gerapporteerd volgens het geldende protocol. Bij doorverwijzing door de werkgever zorg je er zelf voor om de werkgever op de hoogte te houden van je ontwikkelingen.