Relatietherapie
“Willen jullie bij elkaar blijven of niet?”
“Willen jullie bij elkaar blijven of niet?”
Relatietherapie is bedoeld voor stellen die twijfelen over of problemen hebben in hun intieme relatie. In de verwachting dat jullie bij elkaar zouden blijven, zijn scheuren ontstaan.
Dat in je relatie problemen voorkomen die het voortzetten ervan bemoeilijken of zelfs onmogelijk lijken te maken, kan veel verschillende redenen hebben.
Als je verliefdheid wat tempert en kan gaan transformeren tot dieper gevoel van liefde kan het zijn dat je in de war raakt. Het vertrouwde, verliefde gevoel lijkt weggezakt en het is alsof de liefde daardoor minder wordt.
En als werkdruk of zorg voor kinderen ook nog om energie en aandacht vragen, en seks ook niet meer is wat het was, is het niet zo gek dat jullie relatie in een neergaande spiraal lijkt te zijn gekomen.
Zonder volledig te willen zijn noem ik hier wat andere, veel genoemde oorzaken: jullie zijn uit elkaar gegroeid, je hebt niets meer te delen, er zijn onoplosbare ruzies, je bent ontevreden omdat je niet meer krijgt waar je behoefte aan hebt, de communicatie is slecht, jij of je partner is verliefd geworden op een ander. Uiteindelijk kom je in verzet, je verbreekt je relatie en gaat weg.
Blijven of scheiden? In mijn praktijk houd ik altijd beide mogelijkheden open want hoe fijn blijven ook zou kunnen zijn, er zijn ook goede redenen te noemen om met respect en liefde voor jezelf en voor de ander toch uit elkaar te gaan.
Misschien voel je dat je onder druk staat en gekleineerd wordt. Mogelijk word je zelfs psychisch en/of fysiek mishandeld. Geweld achter de voordeur is helaas een al ingeburgerd begrip, waar in veel gevallen toch nog een taboe op ligt om het te bespreken.
Eén van de belangrijkste vragen die ik daarom steeds aan het begin van het therapieproces stel, is: “Willen jullie bij elkaar blijven of niet?” Daar besteden we serieus aandacht aan door alle mogelijkheden en onmogelijkheden te onderzoeken.
“Als je niet van jezelf houdt, kun je niet van een ander houden”
Min of meer onbewust brengen we al onze gewoontes, behoeften en verlangens mee in de relatie. Jij bent misschien erg zorgzaam en de ander vindt dat heerlijk, totdat het genoeg is, of totdat jij het niet meer kunt opbrengen. Dan wordt het voor beiden tijd om naar die storende patronen te gaan kijken. Relatietherapie betekent dus eerst en vooral werken aan jezelf. Maar dan wel beide partners en meestal bij mij.
Als er redenen zijn om een van jullie door te verwijzen naar een andere therapeut, dan overleggen we dat uiteraard.
Het is aan mij om onvoorwaardelijk en professioneel jullie beiden te helpen en uit de vermenging te blijven.
Na het uitwerken van een of meer persoonlijke thema’s bespreken we met elkaar het resultaat en stellen we een vervolgplan op. Op het gebied van intimiteit leer ik jullie oefeningen waardoor je elkaar weer fysiek durft en kunt ontmoeten.
Coaching is o.a. een hulpmiddel waardoor jullie leren om 100 % helder met elkaar te kunnen communiceren over alles wat je bezig houdt.
Natuurlijk kun je liefde voelen voor meer mensen tegelijk. Ik geloof overigens dat we dat allemaal wel doen. Maar die liefde is dan over het algemeen verschillend van aard.
Uit liefde een intieme relatie aangaan met meer partners tegelijk en deze relaties goed onderhouden, is een bijzondere uitdaging. Een voorwaarde is op zijn minst, dat je het allemaal eens bent met elkaar.
Dat kan lastig worden als je b.v. een derde wil betrekken in je al bestaande relatie. Hoe ga je dan met jouw gevoelens en die van je partner om?
Als je het thuis niet liefdevol eenvoudig kunt oplossen, kom er dan over praten.
Een verstoorde relatie met je ouders, je kinderen of andere familieleden, maar ook met je werkgever of collega, heeft vaak negatieve invloed op de kwaliteit van je leven. Een slecht humeur, ruzie of stress en het ontwikkelen van psychosomatische klachten komt allemaal voor. Laat het niet groter worden dan het al is . . . .
Maak een afspraak en kom er over praten.