Traumatherapie betekent voor veel mensen angst voor het ophalen van de angst, pijn of het verdriet van een traumatische ervaring. Proberen om alles te vergeten of “het” een plekje te geven zijn weliswaar begrijpelijke besluiten, maar blijken over het algemeen geen oplossing te bieden. Door te proberen iets te vergeten zijn we er immers juist actief mee bezig. Onopgeloste, onverwerkte traumatische ervaringen zijn daarbij bovendien oorzaak van veel psychosomatische klachten.

Met traumatherapie onderzoeken we eerst welke aanpak het beste bij je past. Vertellen over wat er gebeurde, wat je meemaakte, gewoon zover je dat kunt, is een volgende stap, waarbij details op jouw eigen manier naar boven kunnen komen. Veelal komen daarbij vanzelf ook overtuigingen aan de oppervlakte die een eigen leven zijn gaan leiden. “Het is mijn schuld” of “Ik had wel dood kunnen zijn” zijn veel gehoorde zgn. waarheden geworden.  

In therapie zetten we op een rustige manier de werkelijkheid tegenover deze zgn. waarheden, waarbij we je eigen handelen, kracht en inzicht om de gebeurtenis te overleven ophalen om weer een levendig onderdeel van jezelf te laten worden. Mede hierdoor nemen de storende invloeden af en zullen ze uit eindelijk ook geheel verdwijnen. Gebeurtenissen worden zo een herinnering waar je vrij over kunt spreken. Tegelijkertijd komt er ruimte vrij om een eventuele psychosomatische klacht aandacht te geven en op te lossen.

Deze methode blijkt steeds werkbaar bij o.a. rijangst na een ongeval of werkverzuim na een overval, maar ook bij klachten als PTSS.

Wil je meer weten, neem dan contact met me op. Het verplicht je tot niets.