Werken aan de relatie.


“Relatie”, wat is dat? Neen, kijk niet in het woordenboek, maar volg je gevoel, je ervaring over de relatie met je zelf en jouw relatie met een ander.

Met een ander samen gaan, delen, leven, ondernemen, werken, creëren, man/vrouw of hoe dan ook. Dat gaat niet altijd makkelijk, niet volgens je verwachting en zeker niet vanzelf. Je hebt wellicht de neiging om de ánder te willen veranderen, aan te passen aan je wensen en verlangens naar het ideaalbeeld dat je van hem/haar had. Bij de ander speelt zich waarschijnlijk het zelfde af. En geen van beiden krijg je wat je (denkt dat je) wilt.
Het resultaat is dat jij of de ander in verzet komt of, erger nog, weg gaat en je je relatie verbreekt. Op zoek naar een nieuwe ander verval je echter, tegen alle verwachting in, in dezelfde patronen met alle gevolgen van dien.

Werken aan de relatie betekent voor mij dan ook in eerste instantie, werken aan jezelf. Maar dan wel allebei en apart. Soms doe je dat bij dezelfde therapeut, soms niet. Dat overleg je met elkaar en de therapeut. Als je kiest voor dezelfde therapeut dan weet deze precies wat er aan de hand is. Het is aan de therapeut om onvoorwaardelijk en professioneel beide partijen te helpen en uit de vermenging te blijven.

Als de persoonlijke groei en ontwikkeling van beiden sterk genoeg is, bespreken we met elkaar, partners en therapeut, het resultaat en stellen we een vervolgplan op. Vaak kiezen we dan voor coachen om de partners als het ware te leren opnieuw met elkaar om te gaan en het nieuw ontwikkelde in te zetten in het belang van jezelf en de ander en daardoor in het belang van de relatie.

Eén van de belangrijkste vragen die steeds gesteld wordt is: “Bij elkaar blijven of niet?”
Daar wordt dan ook serieus aandacht aan besteed.

Mei 2006.

 

 


© 2004-2006 M. Brevet ..........